Binecuvântări mărunte
O distopie fascinantă, care se petrece într-un viitor nu foarte îndepărat și face lumină asupra obiceiurilor, dar și păcatelor lumii moderne. O perspectivă a respectării conceptelor religioase, a deciziilor luate de femei, a puterii pe care au ajuns s-o dețină după secole de luptă. Dar, mai presus de toate, o privire atentă asupra bincuvântărilor mărunte din viața de zi cu zi, cea mai importantă fiind dragostea pentru o altă persoană.
Într-un orășel din America, viața obișnuită e pe cale să se schimbe, prin instalarea unui regim menit să distrugă și ultimele speranțe ale omenirii. Instalarea acestui regim totalitar se face pe nesimțite, având ca scop anihilarea femeilor ca persoane și perpetuarea unei specii aproape perfecte. Aflat la granița dintre religia creștină și cea islamică, regimul se caracterizează prin prezența Slujitoarelor, numite și "utere umblătoare", femei menite să nască prunci, pentru a spori reputația și gradul Comandantului lor. Rupte de lumea exterioară și de familiile lor dinainte, obligate să învețe supunerea și tăcerea, incapabile să ia decizii asupra corpului lor sau a modului de viață. Sunt prezențe aproape invizibile între relațiile dintre Comandați și Soțiile lor, umbre amenințatoare, în care toți din casă își pun speranțe. Romanul este povestea uneia dintre Slujitoare, Offred (nu este numele ei real), devenită acum o ființă umană cu un scop precis, chinuită de amintiri din fosta viață și căutând mici breșe în sistemul bine pus la punct, pentru a scăpa de teroare și singurătate.
"Aventurile" ei încep când realizează că regulile există pentru a fi încălcate, tocmai persoanele care le-au instaurat încurajând aceste obiceiuri periculoase. Descoperă și o rețea secretă, care luptă împotriva regimului, la fel ca în toate marile bătălii pentru libertate. Această libertate este pusă sub semnul întrebării, îi sunt analizate avantajele și dezavantajele, concluzia fiind diferită pentru fiecare cititor. Unii consideră că e mai ușor să ia alții deciziile pentru tine, alții nu, neînfricați fiind în fața consecințelor. Adevărul e undeva la mijloc, ca întotdeauna, dar unele lucruri nu ar trebui niciodată puse la îndoială.
Citește în continuare aici.