Cu viața pe moarte călcând

02 februarie 2020

Poate știți sentimentul acela care te cuprinde uneori și te face să crezi că întâlnirea cu anumite cărți nu este deloc întâmplătoare și are loc exact atunci când trebuie. Așa a fost pentru mine întâlnirea cu ”Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga. O aveam cumpărată de mai mult timp, dar mereu începeam altceva, astfel că a așteptat aproape un an să îi vină rândul, în teancul de pe noptieră.


Numele autorului îmi era cunoscut: a scris scenariul pentru niște filme grozave: ”Iubiri și câini”, ”21 de grame” și ”Babel”, toate regizate de Alejandro Gonzales Inarritu. Lui Arriaga nu îi place să fie numit scenarist, spune că trebuie considerați scriitori cei care semnează scenariul filmelor. Mai știam despre el că este un vânător pasionat, iar din interviurile pe care le-a acordat am aflat că și-a pierdut simțul mirosului la vârsta de 13 ani, în urma unei bătăi violente cu băieții din cartierul unde locuia și că pe unul din frații săi îl cheamă Carlos.


Juan Carlos este fratele personajului principal și în romanul ”Sălbaticul”, apărut în anul 2016 și tradus excelent la noi, doi ani mai târziu, de scriitorul bistrițean Marin Mălaicu-Hondrari. În această carte de o frumusețe stranie, Juan Guillermo a mai avut un frate geamăn, dar acesta nu a supraviețuit, ceea ce îl face să creadă că nașterea lui a început de fapt cu o moarte. Este prima dintr-un șir lung. Încă din debutul romanului aflăm că băiatul poreclit Cinci (datorită nașterii sale în 5.05.1955) îi pierde pe rând pe toți cei dragi: întâi moare Carlos, fratele mai mare care face afaceri cu piei de șinșile și vinde ilegal droguri, apoi bunica și părinții care se sting de durere, câinele credincios, ba chiar și cei doi papagali. E în viața lui mai multă suferință și moarte decât poate duce un om, care cântăresc cu atât mai greu cu cât tânărul Guillermo e la vârsta confuză a adolescenței. Rămas singur, fără familie, cu doar câțiva prieteni și cu o iubită ce îi dă destule motive de gelozie, băiatul are un singur vis: să se răzbune pe ucigașul fratelui său, un tip ce face parte dintr-o mișcare ultracatolică tolerată de poliția coruptă. În numele credinței, membrii acestei mișcări fac legea în zonă și îi pedepsesc cu brutalitate pe cei care nu sînt ca ei.


Citește continuarea recenziei pe site-ul Radio Cluj.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART