Fiecare povestire se trage adânc în gând
Fumatori sau nu, cred ca veti fi ispititi de Primul meu fum.
Volumul coordonat de Andra Matzal cuprinde povestirile autobiografice ale unor personalitati culturale de referinta, precum: Aurora Liiceanu, Cheloo, Andrei Codrescu, Serban Foarta, Vasile Ernu, Lia Perjovschi etc.
Amintirea primului fum deschide tabachera celor mai intime reprezentari apartinand universului personal fragmentat in chistoace devorate compulsiv sau in halucinatii clandestine. Primul fum tras cu ezitare este legat de incercarea voluptatilor interzise, savurate in decorul urban omogenizat sau in peisajul rustic al taberelor artistice. Primul fum aminteste de prieteniile sudate prin complicitate.
Inainte de primul fum, apar focare prevestitoare: varul emancipat gazduit in timpul facultatii, scrumierele nesupravegheate de adulti, nevoia unui implant cu stima de sine, educatia prea severa, examenul de intrare in grupul rebelilor, petrecerile din camin...Toate acestea iau foc de la sfidarea primordiala a unei autoritati, dupa ce aspiratiile pubere sunt rulate in foita curiozitatii starnite de experientele anterioare ale amicilor.
Ametitoare, revelatoare sau, din contra, surprinzator de banale, senzatiile provocate de prima tigara sunt amplificate in functie de concentratia obiceiurilor precoce. In majoritatea povestirilor, prima tigara este un manifest imploziv al dorintei de autonomie. Satul de normele parentale neajustate, adolescentul se implica in ritualurile subversive ce marcheaza inaugurarea spatiului personal.
Experienta primului fum nu este lipsita de pericole. Vigilenta parintilor sau dealer-ul ‘tepar' care nu intelege dorinta liceanului aspirant la identificarea cu Jim Morrison lasa un gust amar, indulcit abia de nostalgia adultului nonconformist.
Presarata cu mult umor autoironic, cartea se parcurge pe nerasuflate, iar fiecare povestire se trage adanc in gand si se elibereaza in rotocoale de reflectii si in hohote de ras.