Jorge Edwards: Am descoperit că a scrie este cel mai frumos lucru din lume
Scriitorul Jorge Edwards, ambasadorul statului Chile la Paris, care s-a aflat recent la Bucureşti pentru a lansa unul dintre volumele sale, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că, după 60 de ani în care a publicat cărţi, crede că "a scrie este cel mai frumos lucru din lume".
Jorge Edwards mai povesteşte, în interviul acordat MEDIAFAX, despre perioada în care a fost declarat "persona non grata" în Cuba, despre prietenia sa cu Gabriel Garcia Marquez şi cu Julio Cortazar. Autorul chilian a fost prezent, la începutul lunii aprilie, la lansarea la Bucureşti a romanului său "Originea lumii", tradus în limba română.
Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Jorge Edwards:
Reporter: În biografia dumneavoastră scrie că nu v-aţi dorit, în copilărie sau în tinereţe, să fiţi scriitor. Cum aţi ajuns totuşi scriitor?
Jorge Edwards: Citeam foarte mult când eram mic. Nu mă gândeam să fiu scriitor, dar am început să scriu. S-a întâmplat pentru că citeam mult. Mai târziu, am vrut să fiu scriitor. La 50 de ani, voiam să fiu scriitor. Am devenit diplomat pentru că erau mulţi scriitori chilieni care au fost diplomaţi înainte. Era o tradiţie şi în diplomaţie, să fii scriitor nu era un lucru greu atunci. Acum nu mai este aşa de uşor. Dar au fost timpuri când aveam mulţi scriitori în ministere, ne întâlneam, ne beam cafeaua, vorbeam despre cărţi, era drăguţ. Dar când am devenit diplomat în ambasade străine, mi-am dat seama că nu este aşa de uşor. Aveam multe în program, trebuia să merg la aeroport. În fiecare oraş era sala de aşteptare VIP în fiecare aeroport. Era locul pe care îl cunoşteam cel mai bine.
Reporter: Vorbeaţi mai mult despre politică sau despre scris?
Jorge Edwards: Într-un timp, un timp al politizării extreme în America Latină, din cauza războiului rece, o parte a generaţiei mele era de stânga şi credeam că soluţia ar fi o revoluţie, aşa că erau multe discuţii. Prima mea experienţă reală în ceea ce priveşte socialismul a fost în Cuba. Atunci, intelectualii din America Latină călătoreau în Cuba şi era un sentiment pozitiv faţă de Fidel Castro, Che Guevara... Dar eu am mers în Cuba când în Chile era un partid de stânga, condus de Salvador Allende. Ce am văzut în Cuba m-a făcut să mă gândesc aşa: "Dacă facem acelaşi lucru în Chile, o să ne distrugă". Am vrut să scap de acel regim, cu atât mai mult cu cât mulţi din prietenii mei din Cuba la început au fost foarte fericiţi, dar, mai târziu, bucuria lor s-a terminat.