Volumul ”Lipscani. Ghid turistic & de chefuri”, lansat cu lăutari
Jurnalistul Eugen Istodor şi-a lansat, miercuri, volumul "Lipscani. Ghid turistic&de chefuri", o lucrare menită să le prezinte bucureştenilor Centrul Vechi de ieri şi de azi. De la eveniment nu au lipsit nici lăutarii, care au interpretat melodiile vechiului Bucureşti.
De la Lupoaică, Istodor a plecat, miercuri după-amiază, către locurile pline de istorie ale Centrului Vechi. Autorul a poposit, înainte de locul lansării, la Hanul cu Tei, Foto Cabinet, Absintheria Sixtina, Strada Franceză şi Piața Sfântul Anton cu a ei Curte Veche.
Istodor spune că "Lipscaniul a avut dintotdeauna un suflet speriat" pentru că a trecut prin multe evenimente, de la incendii, inundaţii, cutremure şi până la ciumă sau foamete. Autorul susţine că cele mai multe clădiri din această zonă, chiar dacă par mai vechi, au fost reconstruite după 1847, an în care, de Paşti, Lipscaniul a fost mistuit de flăcări.
Pe Șelari, jurnalistul a redat pe scurt două evenimente pentru care această stradă a rămas înscrisă în filele de istorie ale vechiului Bucureși: povestea senimentală dintre Cristian Vasile şi Zaraza şi cea a Doamnei Păuna, soţia domnitorului Ștefan Cantacuzino.
"Tot în Centrul Vechi s-a născut şi Minulescu, cel care nu a avut cuvinte frumoase despre București. Acesta compara Bucureştiul cu un loc care are somptuozitatea unei baligi uscate. Cred că avea dreptate", a declarat Eugen Istodor, într-un popas făcut prin Centrul Istoric al oraşului.
"Nu vă aşteptaţi la lucruri monumentale şi de o originalitate nebună, în Lipscani, legaţi-vă de sufletul omului care a sălăşluit aici şi şi-a făcut afacerile. Dacă e ceva remarcabil este această supravieţuire de la generaţie la generaţie a acestui suflet "chiriaş", care îşi construieşte casa şi negustoria după chef. De aceea am şi numit acest ghid turistic şi de chefuri pentru că atunci casele erau construite după chef", a explicat Istodor, la Absintheria Sixtina.