Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE?
E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direct la planșa a treia).
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE
Toată lumea știe că benzile desenate se citesc casetă cu casetă, de la stânga la dreapta și de sus în jos. Sau de la dreapta la stânga și de sus în jos (dacă sunt manga). Sau doar de sus în jos (dacă sunt webtoons). Oricum, toată lumea știe că, așa cum există o ordine în citit, literă după literă, cuvânt după cuvânt, există și o ordine clară în lectura unei benzi desenate. Invincibil, „singurul super-erou adevărat de benzi desenate” știe și el asta, dar are o super-putere care îi permite să ignore ordinea existentă și să-și impună ordinea lui, ca să doboare răufăcători, să salveze pisicuțe care s-au urcat prea sus în copaci, să prindă hoți indiferent cât de repede și de departe ar fugi, pe scurt, să rezolve foarte ingenios și foarte amuzant situații altfel fără soluție. Dar cine spune super-erou spune și super-răufăcători, iar într-o lume în care Invincibil dă peste cap restricțiile benzilor desenate, infractorii care îi dau cu adevărat de furcă sunt cei care fac la fel — fie că micșorează sau măresc desene, fie că se ascund în spatele desenelor sau a spațiilor goale dintre casete, fie că modifică pur și simplu cartea… Dar trădez prea multe. Invincibil e un triumf al originalității și al inteligenței, un album pentru pasionații de benzi desenate de toate vârstele, o carte care vă va ului și vă va smulge hohote de râs, o colecție de micro-enigme ingenios și foarte riguros construite, pe care le veți rezolva (devenind tot mai inteligenți, serios!) odată cu acest nou, surprinzător și rubicond personaj. Da, rubicond, mândru și foarte francez. Baghetele și croissantele sunt de vină, clar…
5% GENIU, 95% TRANSPIRAȚIE
Pascal Jousselin n-a apărut precum Atena din țeasta lui Zeus — succesul fulminant al Invincibilului s-a clădit pe douăzeci de ani de muncă. Culmea e că, de fapt, semințele Invincibilului au ajuns în buzunarul lui Jousselin încă de la începutul carierei sale, atunci când s-a intersectat cu mulți dintre artiștii BD care aveau să fondeze mișcarea OuBaPo (Ouvroir de bande dessinée potentielle), un grup artistic care își propune să experimenteze creația BD sub povara constrângerilor. Un fel de „Dogma” pentru benzi desenate, un manifest ale cărui limite posibile, surprinzător, s-au demonstrat foarte eficiente în… eliberarea imaginației. „Mi-a plăcut întotdeauna să mă joc cu constrângerile”, declară Jousselin într-un interviu, și exact această familiaritate cu evadarea din interdicții aparente a dus în mod natural la apariția unui super-erou pentru care constrângerile inerente unei benzi desenate… nu există. Inițial, n-a fost decât o idee expusă într-o singură planșă, dar acea planșă a fost acceptată imediat de redactorul-șef al revistei Spirou, chiar dacă Jousselin îl avertizase că nu se crede capabil să deseneze mai mult de o duzină de gaguri pornind de la conceptul de personaj a cărui omnisciență (vede toată planșa BD dintr-o privire, ignorând temporalitatea ei inerentă) îl ajută să câștige întotdeauna. Dar, la adăpostul unui venit sigur și constant, Jousselin a avut timp să exploreze — și a găsit noi și noi iterații tot mai surprinzătoare, iar, trei albume mai târziu, inspirația nu pare să-l părăsească. Și nici prietenii, așa cum demonstrează numărul 4442 al revistei Spirou, în care zeci de desenatori și scenariști au aniversat o decadă de la prima apariție a Invincibilului.
ALTE CĂRȚI CARE HRĂNESC IMAGINAȚIA
Până când se vor publica următoarele volume din saga domnului Invincibil, cititorii doritori să-și antreneze imaginația pot căuta următoarele cărți: Să înțelegem benzile desenate (Arta invizibilă) de Scott McCloud — nu e doar un manual de benzi desenate, e și o carte plină de umor și de exemple care deschid ochii și mințile cititorilor. La propriu. La fel ca Invincibil, e o sală de forță pentru creier. Little Nemo in Slumberland de Winsor McCay — un copil se întinde în pat, adoarme, visează și se trezește. Fiecare pagină a acestui serial începe și se termină la fel — dar fiecare număr de ziar (Little Nemo ocupa o pagină întreagă în New York Herald) e o lecție de imaginație. Winsor McCay e un creator la fel de esențial pentru comics precum Leonardo sau Michelangelo sunt pentru artă în general. Istoria artei de E. H. Gombrich — titlul original era The Story of Art, și mi se pare mai corect. Pentru că Gombrich nu e doar un savant meticulos și îndrăgostit de subiectul lui, e în primul rând un povestitor extraordinar, concis, eficient, fermecător, care m-a învățat să privesc lumea așa cum e ea reflectată în artă, îmbogățindu-mi simultan vocabularul, cunoștințele generale și imaginația. O lectură obligatorie pentru toți adolescenții.
Pascal Jousselin - Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete, Editura Grafic, colecția miniGrafic, 2022, trad. Mihaela Dobrescu