6 benzi desenate despre prietenie

24 iunie 2020
6 benzi desenate despre prietenie

În urmă cu mai bine de o lună, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) revenea asupra expresiei „distanțare socială”, redenumind-o „distanțare fizică”. Motivul: „distanțare socială sună ca și când oamenii n-ar mai trebui să comunice unii cu alții, când de fapt trebuie să ne păstrăm cât mai bine spiritul comunitar, chiar dacă trebuie să menținem distanța fizică,” explică Jeremy Freese, profesor de sociologie la Universitatea Stanford din Statele Unite.

 

Din păcate, pandemia n-a scos chiar cele mai bune lucruri din oameni, iar în anumite momente m-am simțit ca-n Pac-Man printre rafturile din supermarket, încercând să-mi mențin bula dezinfectată. Isteria alimentată de media, întreținută poate și de folosirea unor termeni nepotriviți, a însingurat persoane pe tot globul și ne-a făcut suspicioși cu cei din jur. De aici și nevoia de a scrie despre prietenie și unde o putem găsi.

 

Am rugat-o și pe colega mea Ioana, din redacția miniGrafic, să se gândească la trei albume de benzi desenate despre prietenie. Citește mai jos recomandările ei. 

 

Prietenii sunt de multe feluri: amuzanți, deștepți, introvertiți, aiuriți, visători, ba chiar și necuvântători. Iar noi ne pliem după ei, ne bucurăm de fiecare întâlnire și așteptăm cu nerăbdare următoarea revedere. Am adunat în această postare șase cărți despre prietenie și prieteni, pentru zilele în care vreți să vă refugiați într-o carte, dar nu vreți să fiți singuri de tot.

 

 

Ursul

De la bun început vă spun că Tilly e foarte curajoasă: când ursul cel mare și alb intră în camera ei, nu se sperie, nu fuge, ci, foarte politicoasă, îi poftește să doarmă și el în pat, că o fi obosit după cât a umblat. Chiar dacă are o limbă foarte aspră și niște colți mari și galbeni, Tilly știe că e de fapt un urs tare cumsecade, care doar vrea să se joace și să înfulece borcane întregi cu miere. Când ești prieten cu cineva, îi ierți micile neajunsuri, cum ar fi să te ude din cap până-n picioare când iese din cadă sau să se ascundă în dormitorul părinților, unde n-are voie să intre. E complicat să conviețuiești în aceeași casă cu un urs, dar Tilly a învățat că dacă vrea ca prietenia lor să dureze trebuie să-l lase pe urs să fie el însuși.

 

 

Poptropica

Ca să reușească vreodată să se întoarcă acasă din Poptropica, Oliver, Mya și Jorge trebuie să lucreze împreună. Nu e deloc ușor să fii răpit de un perfid ca Octavian și să te trezești aruncat într-o lume necunoscută, plină de pericole. E cu atât mai greu cu cât la început crezi că n-ai niciun aliat, niciun prieten. Degeaba sunt frați vitregi, că Mya nu-l place deloc pe Oliver, iar Jorge e doar un puști care a ajuns din întâmplare cu ei în același balon cu aer cald care a fost deturnat spre Poptropica. Dar peripețiile prin care trec – sunt fugăriți de vikingi, luați prizonieri de amazoane, aproape mâncați de un urs polar – îi apropie pe cei trei copii și își dau seama că doar împreună o să reușească să scape de-acolo.

 

 

Emmie cea invizibilă

Emmie e o puștoaică foarte creativă și isteață, dar este introvertită, așa că la școală îi este destul de greu să interacționeze cu colegii și preferă să-și petreacă timpul cu cea mai bună prietenă a ei, Brianna. De fapt, atunci când e cu ea, Emmie e deschisă și amuzantă, nu își lasă privirea în podea și nu se ferește să spună ce gândește. Brianna o acceptă așa cum e, dar, ca orice prietenă care își face griji pentru tine, și-ar dori ca Emmie să se simtă în largul ei și cu alți oameni, să vadă lumea ce fată grozavă e. Nu toți reușim să ne depășim fricile și să ieșim din carapace, dar, dacă avem alături prieteni care cred în noi, orice e posibil.

 


 

Prietenii vin în forme și stări de agregare diferite. Jurnalistul Jon Ronson, ale cărui cărți pot fi găsite la Editura Art, spunea că „prietenii sunt prăjiturile vieții – unii-s lipicioși, alții îmbibați în alcool, alții-s dulci.”

 

Unii pot fi și plușați și lipicioși, cum este Hobbes, cel mai bun prieten al teribilului Calvin, pe care Watterson îl poziționează undeva între un frate și un prieten. Cei doi sunt indispensabili și fac un duo mai dinamic decât Batman și Robin. Când Calvin e la școală și Hobbes acasă, puștiul pleacă în diferite călătorii imaginare, dar abia când e alături de Hobbes începe cu adevărat joaca și distracția. Cel mai trist episod al Colecției esențiale Calvin și Hobbes este cel în care Calvin își pierde „cel mai bun prieten.” Disperarea lui Calvin crește de la o bandă la alta. Într-una îl vedem privind pe geam trist și melancolic, ca într-o versiune comică a versului „și George nu mai vine”, din poezia Mama de George Coșbuc. Într-alta îl vedem cum încearcă să-și descrie prietenul: «Pierdut: tigrul meu, „Hobbes” Cam tăcut. Ciudățel. Bun tovarăș în felul lui.» Așa că ai grijă de prietenii tăi că nu știi cum și pe unde dispar și nu mai dai de ei.

 

 

Calvin și Hobbes sunt un duo de top, dar nimeni nu-i poate depăși pe cei mai celebri tovarăși de bandă desenată: Lolek și Bolek Asterix și Obelix. Cei doi au și forme și dimensiuni diferite, dar se aseamănă suspect de mult în privința podoabelor nazale încondeiate de artistul Albert Uderzo. Se pare că prietenia dintre Goscinny și Uderzo a inspirat și relația apropiată dintre faimoșii gali. Fiica lui Goscinny spunea că „tata și Uderzo erau mai mult decât inseparabili. Definiția din dicționar a „prieteniei”, ar putea fi înlocuită cu numele lor.” Chiar dacă nu îmbibat în alcool, Obelix a căzut însă în poțiune magică când era copil. 

 

 

O altă bandă despre prietenie, inspirată din magia basmelor, de nostalgia copilăriei și a verilor petrecute la casa bunicilor „de la țară” este minunata Vacanța lui Nor de Ileana și Maria Surducan. Cum nu mi-am petrecut verile copilăriei pe uliță, pentru mine nostalgia a venit dinspre elementele de Power Rangers din album, cadrele 8 bit și paginile de acțiune. Autoarele asamblează o echipă de prieteni diverși care deși se mai și hârjonesc, cum e și firesc, reușesc să se completeze de minune și să lupte împreună împotriva temutului zmeu care fură soarele. Cei patru copii – Amnar, Skai, Nor și Laci – învață unii despre alții și se împrietenesc pe parcursul unei vacanțe pline de aventuri, pe care nu o vor uita niciodată. Și sunt niște dulci.

 

 

Așa că nu te mai „distanța social.” Găsește-ți prieteni în cărți, vorbește cu amicii de la școală, sună-ți bunicii și spune-le cât de mult îți dorești să-i revezi, explorează împreună cu alții locuri și lucruri care vă sunt comune și îmbrățișează diferențele. 

 

de Ioana și Matei

Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Invincibil
Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Eduard Pandele 09 noiembrie 2023
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE? E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direc...
Mai multe
Marie Curie
Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen & Anna Błaszczyk — Marie Curie: În căutarea luminii de Eduard Pandele 30 octombrie 2023
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE Marie Curie a fost prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART