O biografie miniaturală a lui Charles „Sparky” Schulz
1922, pe 26 noiembrie – Se naște în Minneapolis, Minnesota, fiu de imigranți (mama norvegiană, tatăl german). E poreclit „Sparky” de la un… cal de curse dintr-un comic strip la modă.
1928 – „Charles, cândva o să devii un artist”, îi spune educatoarea după ce, în prima zi la grădiniță, o impresionează cu desenul lui (un bărbat care dădea zăpada din drum).
1932 – Începe să joace hochei pe gheață (pe stradă, iarna…) sau hochei în pivniță (împotriva bunicii care apăra poarta cu o… mătură).
1933 – Charles primește cadou de ziua lui How to Draw, manualul unui desenator celebru al epocii, Clare Briggs.
Atelierul lui Charles Schulz
1934 – Familia adoptă al doilea câine al lor, Spike, un maidanez alb-negru care avea să devină sursa de inspirație pentru Snoopy.
1936 – Începe liceul, dar dorința lui cea mai aprinsă e să ajungă, cândva, să-și deseneze propriul comic strip; devorează în fiecare săptămână stripuri publicate în toate ziarele, mai ales Buck Rogers, Popeye și Skippy.
1940 – În ultimul an de liceu, mama lui îl convinge să se înscrie la cursuri de artă prin corespondență, pe care le absolvă odată cu liceul. N-a fost un elev emerit.
1943 – E recrutat în armată, în divizia blindată 20; doar câteva zile mai târziu, mama lui moare la doar 50 de ani, de cancer cervical. „Armata m-a învățat tot ce trebuia să știu despre singurătate”, declară el mai târziu.
1945 – E trimis în Europa, pe frontul de vest. Se pare totuși că n-a învățat să-și folosească mitraliera prea bine, pentru că soldatul german pe care îl luase în cătare a supraviețuit și s-a predat
1946 – Se întoarce la vatră și devine… profesor de desen, bineînțeles. Dar continuă să-și trimită desenele către toate ziarele din estul Americii…
1947 – …și, în sfârșit, începe să-și publice propriul comic strip, Sparky’s Li’l Folks, în Minneapolis Tribune.
Detaliu din Muzeul Charles M. Schulz
1949 – Se îndrăgostește de Donna Mae Johnson, contabila școlii unde continuă să țină lecții de desen. Sentimentele nu sunt chiar reciproce, dar Donna Mae va fi totuși imortalizată în Peanuts ca „micuța roșcată fără nume”, iubirea neîmpărtășită a lui Charlie Brown.
1950 – După câteva zeci de refuzuri de la marile agenții de presă ale vremii, decide să-și schimbe strategia: redesenează cele mai bune comic stripuri pe care le făcuse până atunci și obține un interviu cu United Feature Syndicate. Dar în locul planșelor pe care le așteptau, Schultz le prezintă o serie de comic stripuri noi-nouțe, cu un tip de umor nemaiîntâlnit până atunci în ziare. Ideea impresionează; numele mai puțin (exista deja o serie numită Little Folks), așa că UFS impune Peanuts ca titlu final (un nume cu care Charles Schultz nu s-a împăcat niciodată).
Restul e istorie.
Sursa: Muzeul Charles M. Schulz