Recomandări grafice cu Julien Britnic
Recomandările grafice de săptămâna asta vin de la alchimistul multi-culti, remixologul ideilor luate de-a gata, copywriter-ul și marchizul memelor, Julien Britnic.
Întrebările rămân aceleași ca dățile trecute: 1. BD-ul copilăriei; 2. 2 recomandări de roman grafic/ BD; 3. 1 recomandare volum publicat de imprintul Grafic și, la final, 4. afli ce super-erou sau anti-erou de BD se consideră invitatul nostru. Purcede, deci.
1. Ca probabil mulți copii la începutul anilor '90, am trecut prin experiența revistelor legendarei edituri Egmont, practic "Pif-urile" generației noastre care ne-au formatat imaginația alături de Cartoon Network și primele seriale animate de la TVR: de la Mickey Mouse, Bugs Bunny, The Flinstones, Bamse la Asterix și Obelix. Poate la fel de formativă a fost și seria anonimă de desene caricaturale și replici scrise cu pixul pe imaginile din manualele de istorie pe care le primeam moștenire de la anii mai mari din școală.
2. Îmi place mult ce face ilustratorul englez Tom Gauld al cărui job constant de mulți ani e să ilustreze rubrica săptămânală dedicată cărților din ziarul The Guardian. Din ce a publicat, cam cărțile toate sunt capodopere, dar Goliath e povestea cea mai puternică, a unui luptător gigant jemanfișist-melancolic care își dorește enorm să nu fie un erou. Pe latura dement-absurdă, recomand Michael Kupperman și antologiile revistei lui Tales Designed To Thrizzle, un precursor al stilului serialelor Adult Swim și al atât de hyped-ului Rick & Morty. La capitolul biografie în format graphic novel, m-a marcat biografia Kafka cu desene făcute de reperul absolut al weird-comics-urilor Robert Crumb, cea mai bună opțiune pentru a ilustra spiritul acestui scriitor, cu texte de David Zane Mairowitz.
3. Pe lângă clasicul roman grafic Maus care a adus un aer de respectabilitate genului considerat low-brow până atunci, experimentul Aici al lui Richard McGuire e o realizare extraordinară care arată încă o dată de ce această zonă artistică poate fi la fel de răvășitoare ca orice produs al marii literaturi. Poți să fii Dostoievski și pentru cei care se uită mai mult la poze.
4. Ceva între Whateverman și Itsokman.
Fotografii de Dragoș Boțcău.