Watchmen - o combinație fără precedent
Watchmen nu seamănă cu nimic altceva. Pentru cei mai mulți dintre cunoscătorii benzilor desenate, e o carte-fetiș. Pentru pasionații de film, e romanul grafic după care s-a făcut filmul cu supereroi întunecați din 2009. Pentru cititorii mai degrabă clasici, care spun că literatura înseamnă text și atât, e o ciudățenie spre care privesc suspicioși. Mai degrabă acestora din urmă și celor care au tot ezitat să citească romane grafice, le-aș sugera să-și înceapă inițierea cu Watchmen. Fiindcă e una dintre cele mai puternice lovituri pe care un autor le-a dat în istoria genului.
Cartea publicată acum 31 de ani în America e „copilul” lui Alan Moore, scriitor și magician cu un trecut proletar în Anglia anilor ‘70, ceea ce i-a modelat simțitor gustul pentru politică, probleme sociale, critică politică și anarhism. De ilustrații s-a ocupat artistul Dave Gibbons, care are deja câteva contribuții legendare în benzile desenate și în viața supereroilor. Watchmen a reușit performanța să ajungă în topul revistei Time cu cele mai bune romane din lume, din ultima sută de ani. Faptul că e singurul roman grafic de pe listă e un mare lucru, date fiind prejudecățile destul de răspândite față de benzile desenate.
Cartea, însă, e o combinație fără precedent. Aduce la un loc jocul cu istoria contrafactuală (în tradiția lui Philip K. Dick din Omul din castelul înalt), nihilismul și ceva din tonul existențialismului, poezie & tot soiul de influențe literare, de descoperit ca un puzzle printre rânduri, atmosfera apăsătoare din scenariile noir și, poate înainte de toate, supereroi cum n-au mai fost până la Watchmen. În locul personajelor schematice, pe alocuri caricaturale, găsești universuri psihologice complicate, drame și traume, decizii proaste și dileme morale. Lumea e departe de a fi alb-negru, viața supereroilor departe de a fi ușoară, cu happy end-uri garantate. Firele paralele ale poveștilor se intersectează într-o investigație încâlcită, o broderie dark în jurul unei crime, în care găsești conspirații, evadări, teleportări, fake news, trădări, și chiar un pic de iubire. Toate acestea sunt transpuse într-un labirint mereu schimbător de text și imagine, în care cititul devine o experiență cu totul diferită.
Un text de Maria Andrei
Watchmen, Alan Moore
Ilustrații de Dave Gibbons
Traducere din limba engleză de Iulia Gorzo
Grafic, 2018