Asasinul regal | „Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul” de Alan Moore și Eddie Campbell
„Această carte le este dedicată lui Polly Nicholls, Annie Chapman, Liz Stride, Kate Eddowes și Marie Jeannette Kelly. Vouă și deceselor voastre: singurele lucruri de care suntem siguri. Noapte bună, doamnelor.” Și dacă s-ar fi rezumat doar la dedicația asta, Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul ar fi fost cea mai neașteptată combinație de groază și empatie, ambiție și resemnare, frumusețe și descompunere. Căci, asemenea pescărușului sfâșiat cu care începe romanul grafic al lui Alan Moore, dedicația e o metaforă în mic a poveștii care se desfășoară pe paisprezece capitole, un prolog, un epilog și două anexe.
Deși anunță să descopere unul dintre cele mai mari secrete ale Angliei victoriene, Din iad demarează pe conflictele clasice: un tânăr de familie bună (cea mai bună, de fapt) pune ochii pe o fată nepotrivită, după un „facem ce vrem noi, iar ei n–o să ne împiedice” destul de convingător lucrurile se complică iar prietenul cel mai apropiat e trimis să rezolve problemele. Doar că, dacă un copil mai poate fi trecut cu vederea, o căsătorie clandestină e cu siguranță capabilă să provoace numai necazuri. Dar „da”-ul răsună peste Londra, iar Walter Sickert trebuie să aranjeze o călătorie în Franța.
Cu mulți ani înainte, William Gull se dovedește un specialist rar întâlnit, câștigând „toate premiile posibile, absolvind cu onoruri în chirurgie și anatomie comparată” și predând istoria farmaciei. Iar intrarea în Francmasonerie îi facilitează prestigiul, influența și ascensiunea treptată până la curtea regală, unde îi câștigă încrederea Reginei Victoria. Lucrurile se potrivesc numai bine, căci, după ce află de aventura fiului său, Prințul Albert Edward, Regina are nevoie de o mână sigură pentru a se asigura că Anne Crook, soția „ilegitimă” pe care Prințul a luat-o c-un „da” răspicat, are toate motivele să rămână internată în spital. Ai zice că situația e sub control, dar un grup de prostituate din cartierul Whitechapel are altă părere.
Când un șantaj având-o în centru pe fetița Prințului Albert ajunge la urechile Reginei, „adu-l pe doctorul Gull” este un ordin suficient de clar ca să anunțe ce se va întâmpla. Femeile care-au pus totul la cale intră pe mâna medicului, care-i promite birjarului Netley că, dacă se va dărui „trup și suflet acestei sarcini” pe care o avea de îndeplinit „va ajunge rapid în ISTORIA masonică”. Exact, același Netley care, cu puțin timp în urmă, îi spunea Prințului Albert că „beţia nu-i un argument împotriva problemelor”. Mai bine nu l-ar fi ascultat.
Femeile șantajiste încep să fie din ce în ce mai tăcute, iar asta îi atrage atenția inspectorului-principal Frederick Abberline. Septembrie 1888 va fi o lună nefastă pentru Abberline, pe care și-o va aminti toată viața, chiar și când, bătrân fiind, după ce dă cu bastonul în pescărușul sfâșiat de pe plajă se îndreaptă spre casa construită de Jack. Jack Spintecătorul?
Apărut în foileton între 1989 și 1998, Din iad, scris de Alan Moore (pe care-l știți din Watchmen, V de la Vendetta sau, desigur, BATMAN. Gluma Ucigașă) și ilustrat de Eddie Campbell a fost editat și publicat în volum în 1999, dar abia în 2020 a apărut și varianta color. Romanul a inspirat filmul cu același nume, realizat de Albert și Allen Hughes în 2001. Deci dacă plotul vi se pare cât de cât cunoscut, poate i-ați văzut pe Johnny Depp și pe Ian Holm jucându-i pe inspectorul Frederick Abberline, respectiv pe William Gull.
Articol de Oana Purice, Book Industry
Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul de Alan Moore și Eddie Campbell
Traducere din limba enlgeză de Alex Văsieș, Editura Grafic, 2022