RUDOLF WILHELM FRIEDRICH DITZEN (1893-1947) – mult mai cunoscut ca Hans Fallada, pseudonim inspirat de numele unor personaje din poveștile fraților Grimm – a fost un scriitor german, ale cărui romane evocă viața omului de rând.
Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cărțile sale, alături de cele ale compatrioților Thomas Mann și Herman Hesse, deveniseră bestselleruri internaționale. Ecranizarea la Hollywood a primului său roman important – Și acum ce facem, micuțule? – avea să-i atragă atenția nedorită a regimului nazist pe motiv că producătorul filmului era evreu. Ulterior, a fost arestat de Gestapo pentru că a refuzat să se înscrie în partid și, deși l-au eliberat curând, de atunci înainte aveau să-l convoace regulat pentru discuții pe marginea scrierilor sale. Hans Fallada s-a încăpățânat să nu fugă din țară și a îndurat cu stoicism presiunile politice pentru ca, în cele din urmă, să-și găsească refugiu în droguri, alcool și morfină.
Fallada a supraviețuit celui de-al Treilea Reich, dar era deja un om sfârșit. Și-a găsit alinare când a descoperit în arhiva Gestapoului dosarul unor oameni de rând, soț și soție, care, deși confruntați cu suferințele și incertitudinile traiului sub regimul nazist, s-au opus cu îndârjire sistemului. Găsind inspirație în povestea lor, Hans Fallada a scris Fiecare moare singur în doar douăzeci și patru de zile și a murit câteva luni mai târziu, înainte ca romanul să fie publicat.