Sumar coș

Total:

Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență

Autor: Sebastian Junger

Id: #3094
Te-ar putea interesa și:

Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență

Autor: Sebastian Junger

Id: #3094
Adulți
OFERTA B2B
2+1CADOU
 
Tribul este cel mai convingător manifest pentru solidaritate într-un prezent tot mai imprevizibil.

Am evoluat trăind în grupuri mici și egalitariste, dar am ajuns să locuim în comunități de milioane de membri. Mulți occidentali se simt înstrăinați în societatea modernă, în ciuda incontestabilelor beneficii pe care le aduce aceasta, iar fenomenul nu este deloc unul nou. Cu zeci de ani înainte de Revoluția Americană, Benjamin Franklin observa cum coloniștii englezi fugeau pentru a li se alătura amerindienilor; fenomenul invers nu avea loc niciodată.

Soldații întorși din războaiele prezentului nu se mai regăsesc, odată ajunși acasă. Nostalgia camaraderiei de pe front și, adesea, tulburarea de stres postraumatic îi împiedică să se reintegreze într-o societate care, altfel, pare să le ofere totul. Sintetizând date oferite de istorie, antropologie și psihologie, Sebastian Junger ne dovedește că, plăsmuind o lume mai sigură și mai prosperă, am dat uitării lucruri fundamentale pe care evoluția le-a zidit în chiar ființa umană. Le putem descoperi în această carte, împreună cu amerindienii shawnee sau kiowa, tribul african !kung, supraviețuitorii războiului bosniac și veteranii americani.


„Un volum care te pune pe gânduri... O adevărată bijuterie.” The Washington Post

„Tribul e alarma care ar trebui să ne trezească. Să sperăm că nu vom adormi la loc.” Minneapolis Star Tribune


„Ideea cu care putem rămâne după parcurgerea acestei cărți este că solidaritatea şi cooperarea sunt adânc imprimate, din punct de vedere evoluţionar, în ADN-ul uman. Le putem accesa oricând și mai ales în contextul pandemiei de azi. Oamenii sunt construiți ca să se întrajutoreze și se bucură de beneficii enorme când fac asta, scrie Junger. Aceste beneficii sunt atât sociale, cât și psihice - cooperarea ne crește nivelurile de oxitocină, iar asta are efecte pozitive atât pentru individ, cât și pentru comunitate.” Citește recenzia completă pe blogul Art.


Citește un fragment pe blogul Art


„Ce au în comun triburile cu războaiele din istoria noastră recentă? Sentimentul de apartenență la o comunitate și solidaritatea, observă Sebastian Junger, în cartea Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență, recent publicată la Editura Art, în traducerea lui Radu Lilea.” Citește un fragment pe Scena9


„Reporter: Ați înțeles că acel om face parte din tribul nostru comun, de ființe umane.  Ce pierde societatea când pierde simțul apartanenței la acest trib?

Sebastian Junger: Cred că pierde moștenirea umană comună, de specie socială în care indivizii depind de cei din jur pentru siguranță și subzistență.  Capitalismul, acest mare motor economic, ne-a adus foarte multe lucruri bune  - domnia legii, drepturile omului, prosperitate pentru o porțiune considerabilă a populației umane - dar și un soi de mecanizare a vieții, organizarea societății de masă într-un fel care nu-i în armonie cu moștenirea noastră evolutivă și e greu de suportat din punct de vedere psihologic.” Ascultă și citește interviul cu autorul Sebastian Junger pe rfi.ro.


 „Predictibilitatea fără greș a vieții într‑o suburbie americană mă făcea să sper – în chip iresponsabil – că se va produce un uragan sau o tornadă ori că se va întâmpla ceva care să ne pună în postura de a ne uni pentru a supraviețui. Ceva care să ne dea senzația că suntem un trib. Nu‑mi doream distrugere și haos, ci, dimpotrivă, solidaritate.

Voiam să am șansa de a‑mi dovedi importanța în comunitate, în fața semenilor, dar trăiam într‑un timp și într‑un loc în care nimic periculos nu se întâmpla. Cu siguranță, asta constituia o experiență nouă în viața omenirii, m‑am gândit eu. Cum să te maturizezi într‑o societate care nu cere de la tine niciun sacrificiu? Cum să devii bărbat într‑o lume în care curajul nu este necesar?”

Descoperă pe blog și alte povești despre solidaritate.


Vezi mai mult
Acest titlu a apărut în colecția Sapiens la Editura ART
Traducere din engleză și note de Radu Lilea
Titlu original: Tribe. On Homecoming and Belonging
Ioana Stan
     Jurnalistul american Sebastian Junger adună în „Tribul” toate motivele posibile pentru care nouă, oamenilor, ne era și ne-ar fi mult mai bine trăind conectați la comunitatea din care facem parte și legați de ”triburile” din care ne tragem. Citește în continuare aici.  
Georgiana Ciofoaia
     E ceva vreme de când aștept să apară și la noi Tribul lui Sebastian Junger. Aveam o idee despre cum ar putea povesti un jurnalist cu studii în antropologie culturală despre experiențele sale din zona de război, dar nu bănuiam că mărturiile lui adunate cu câteva studii ar putea avea forța pe care o e...  
Anca Zaharia
     Tribul. Despre întoarcerea acasă şi apartenenţă e o carte micuţă, are sub 150 de pagini, care abordează o temă extrem de actuală şi probabil foarte puţin şi slab tratată ca atare: întoarcerea către spaţiul perceput ca fiind acasă, cu tot confortul pe care-l implică, şi apartenenţa la grupul în care...  
Radu Tudor
     „Reporter: Ați înțeles că acel om face parte din tribul nostru comun, de ființe umane. Ce pierde societatea când pierde simțul apartanenței la acest trib? Sebastian Junger: Cred că pierde moștenirea umană comună, de specie socială în care indivizii depind de cei din jur pentru siguranță și subzist...  
 
Publicată în: April 2020
ISBN: 9786067106596
Tip copertă: paperback
Pagini: 152
   
Voturi

0.0 ( voturi )

5
(0)

4
(0)

3
(0)

2
(0)

1
(0)

Ți-a plăcut produsul?

Votează și spune tuturor părerea ta aici
 
 
De același autor
  • Adulți
    OFERTA B2B
    25 LEI
    Furtuna perfectă de Sebastian Junger
    5 (2)
    25,00 RON 44 RON 44 RON

    Adaugă în Coș

    ISBN: 9786067105704
    Recomandată
    Tip copertă: paperback
 
Din aceeași colecție "Sapiens"
 
Imprinturile noastre:
Logo arthur
Logo art
Logo paladin
Logo youngart
Logo genius